Svetovni dan turizma odpira vrata in okna v Žičko kartuzijo

Ob svetovnem dnevu turizma svoja vrata na stežaj odpira Žička kartuzija, nekdanji kartuzijanski samostan, ki v neokrnjeni Dolini svetega Janeza že od 12. stoletja pripoveduje osupljive zgodbe.

Ob svetovnem dnevu turizma svoja vrata na stežaj odpira Žička kartuzija, nekdanji kartuzijanski samostan, ki v neokrnjeni Dolini svetega Janeza že od 12. stoletja pripoveduje osupljive zgodbe. "Tiha lepotica" danes na ogled postavlja štiri stalne razstave, med njenimi zidovi v miru in tišini zorijo penine konjiškega podjetja Zlati grič, pod oboki mojster lončarjenja izpod prstov izvablja prekrasne glinene izdelke, v zeliščni lekarni najdete zdravilne čaje, napitke in izdelke, ki zdravijo tudi "tiste bolezni, ki jih še nimate", iz Gastuža, najstarejše gostilne na Slovenskem iz leta 1467, pa omamno diši po samostanskih jedeh. Žička kartuzija se počasi prebuja iz stoletnega sna. V letu 2015 je praznovala svoj 850. rojstni dan in prejela najlepše darilo - razglašena je bila za spomenik državnega pomena.

S simboličnim odpiranjem "zelenega okna" se bomo tudi v destinaciji Rogla – Pohorje pridružili vseslovenski akciji ob svetovnem dnevu turizma.Turistična zveza Slovenije želi, da bi skozi zelena okna poudarili posebnosti krajev. Na posebnosti te destinacije bomo opozarjali skozi okno v Žički kartuziji, to okno bo predstavljalo preteklost, v Termah Zreče, okno bo govorilo o sedanjosti, in pred vitanjskim Ksevtom, oknom v prihodnost. Okna bodo skupaj s pobudniki akcije, lokalnimi gozdarji in društvom lastnikov gozdov, ob pomoči zreškega in konjiškega TIC-a, oblikovali in odpirali najmlajši iz vrtcev Vitanje in Zreče ter osnovne šole Špitalič.

Vstopnine ni.

Brezplačni vodeni ogledi: 10:00, 12:00, 14:00 in 16:00.
Odpiranje zelenega okna z OŠ Špitalič: 10:00.

Vabljeni na obisk naše tihe lepotice.


12. Festival lepopisja v Žički kartuziji

Žička kartuzija, 30. 9. 2016

Bogata dediščina Žičke kartuzije se zrcali tudi v žičkih rokopisih

»Lepopisje ni nekoristno delo. Je nepogrešljiva disciplina za harmonično oblikovanje otrokove psihe« (Jekaterina Nevzorov).

Vabimo Vas na zaključno prireditev 12. Festivala lepopisja, ki mlade spodbuja k razmišljanju o tem, da bo pisava zmeraj ostala ogledalo človeka. Njihove izdelke, ki so jih ustvarjali na temo "Žička kartuzija skozi otroške oči", si boste lahko ogledali na razstavi v

petek, 30. 9. 2016, ob 15.30 uri 
v protokolarnem prostoru Žičke kartuzije.

Prireditev bo pospremil zanimiv kulturni program, ki ga bodo sooblikovali učenci Glasbene šole Slovenske Konjice in OŠ Špitalič.

Po odprtju razstave in podelitvi nagrad vas bomo povabili pod kartuzijanske oboke, kjer bomo pripravili EKO kviz z nagradami, pogostitev z ekološkimi živili in zanimive delavnice lepopisja.

Prireditev smo v Splošni knjižnici - enota TIC pripravili tudi v sodelovanju z: 
Glasebna šola Slovenske Konjice, Zelišča iz Žičke Kartuzije, Društvo ekoloških pridelovalcev in predelovalcev Deteljica, Stanislav Kračun, Arpad in Hedviga Šalamon, Dragica Tomše, Ekološka kmetija Podkubovšek.

Prireditev je uvrščena v program Dnevov evropske kulturne dediščine 2016.

Prijazno povabljeni!

SHIFT + A