LAS »Od Pohorja do Bohorja« in LAS Obsotelje in Kozjansko gostili LAS iz Bolgarije

LAS »Od Pohorja do Bohorja« je gostila predstavnike LAS Lyaskovets-Strazhitsa iz Bolgarije, ki so si na območju občin Zreče in Šentjur ogledali rezultate uspešno izvedenih Leader projektov.

LAS »Od Pohorja do Bohorja« je gostila predstavnike LAS Lyaskovets-Strazhitsa iz Bolgarije, ki so si na območju občin Zreče in Šentjur ogledali rezultate uspešno izvedenih Leader projektov. Zanimala jih je predvsem sestava projektnih partnerstev, način financiranja ter razlogi priprave in izvedbe posameznih projektov.

Z mnogimi izkušnjami od ideje do realizacije, jim je najprej g. Martin Mrzdovnik predstavil projekt Obnova železniške postaje v Zrečah, kjer se je tudi pričel njihov strokovni del ekskurzije, sledila je predstavitev projekta Vodovnikova zbirka ter Vsakdanjiki in prazniki Skomarjanov.

Nato jih je ga. Urška Firer, predstavnica LTO Rogla Zreče GIZ, popeljala skozi center Zreč in jim predstavila še turistični vidik kraja ter seveda Leader projekte, ki so jih uspešno izvedli: Rogla Pohorje vabi, Zaljubljeni v naravo, Razvoj blagovne znamke Okusi Rogle.

V popoldanskem dnevu so si ogledali še primere dobrih praks na območju občine Šentjur, predstavitev projekta Vinogradnikova učna klet ter Geomantija KRRES. Glede na to, da so tudi sami vstopili v novo razvojno obdobje in k pripravi strategije lokalnega razvoja, jih je zanimalo tudi, kako smo se na našem območju lotili priprave le te in v katere razvojne cilje se bomo usmerili.

Polni vtisov so se naslednji dan odpravili še k sosednji LAS, LAS Obsotelje in Kozjansko, kjer so jim prav tako pripravili pester in zanimiv program, obogaten z mnogimi izkušnjami izvajanja Leader projektov.

Predstavniki bolgarske LAS so bili zadovoljni s programom, veseli toplega sprejema in so vsekakor zainteresirani tudi za prihodnje sodelovanje, tako s turističnega vidika, obisk Slovenije, kot tudi z vidika projektnega sodelovanja.

SHIFT + A