LAS »Od Pohorja do Bohorja« aktivna tudi v obdobju 2014-2020

V sredo, 16. septembra 2015, je bila na Razvojni agenciji Kozjansko, izvedena že sedma delavnica LAS za pripravo Strategije lokalnega razvoja (SLR), kar je trenutno glavna naloga LAS.

V sredo, 16. septembra 2015, je bila na Razvojni agenciji Kozjansko, izvedena že sedma delavnica LAS za pripravo Strategije lokalnega razvoja (SLR), kar je trenutno glavna naloga LAS. V SLR bo območje LAS, ki vključuje občine Dobje, Dobrna, Oplotnica, Slovenske Konjice, Šentjur, Vitanje in Zreče, na podlagi analize lokalnih potreb in zmožnosti območja, zastavilo razvojne cilje, k uresničevanju katerih si bo v obdobju 2014-2020 prizadevalo. Cilji pa morajo biti seveda usklajeni tudi s cilji vseh operativnih programov, kateri skladi so vključeni v izvajanje CLLD (Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost) kot tudi s horizontalnimi cilji EU. Poleg izvedene delavnice potekajo delovna srečanja z zainteresiranimi potencialnimi prijavitelji, kar bo služilo pri opredelitvi tematskih področij ukrepanja (ustvarjanje delovnih mest, razvoj osnovnih storitev, varstvo okolja in ohranjanje narave ter večja vključenost mladih, žensk in drugih ranljivih skupin) znotraj SLR.

Skladno z Uredbo CLLD je potrebno vse LAS v Sloveniji ponovno vzpostaviti, zato je 27. avgusta 2015, v Oplotnici, 45 predstavnikov javnih, zasebnih in pravnih subjektov z območja zgoraj navedenih občin podpisalo Pogodbo o ustanovitvi in delovanju LAS »Od Pohorja do Bohorja«.

LAS »Od Pohorja do Bohorja« je na omenjenem območju uspešno sodelovalo že v obdobju 2007-2013, skupaj pripravilo in izvedlo 71 Leader projektov v skupni vrednosti 1.995.641,08 €, od tega uspešno pridobilo Leader sredstva v višini 904.794,56 €. Na podlagi dobrih rezultatov in pridobljenih izkušenj se je partnerstvo odločilo nadaljevati sodelovanje tudi v novi finančni perspektivi 2014-2020, saj se zaveda, da daje ukrep Leader, ki se bo v obdobju 2014-2020 izvajal kot del skupnega pristopa CLLD, dobre možnosti za uresničevanje skupnih lokalnih potreb in izzivov.

SHIFT + A